Jak czyścić frytownicę powietrzną we właściwy sposób

image

Czy frytownica powietrzna jest zbyt dobra, by mogła być prawdziwa? Wiemy, że zużywa tylko 2% oleju, w którym od wielu lat smażymy nasze jedzenie na głębokim oleju. Wiemy, że zużywa o wiele mniej paliwa niż piekarnik. Wiemy też, że produkuje chrupiące, smażone, pieczone, grillowane, pieczone i brojone potrawy, które nadają się zarówno dla jednej osoby, jak i dla całego domu podczas Święta Dziękczynienia! Czy jest trudny w użyciu? Czy to jest wada?

Cóż, nie - to nie może być łatwiejsze w użyciu, jak po prostu umieścić surowe jedzenie w i ustawić temperaturę i timer. Ach, ale czy można gotować potrawy pokryte pysznym ciastem w suszarce?

Cóż, tak, można! Wszystko, co musisz zrobić, to przykryć jedzenie w ociekającym cieście, a następnie włożyć je do zamrażarki na 10 minut, zanim je ugotujesz.

Jako demonstrator niektórych z najlepszych frytownic, zadawano mi tak wiele pytań o to, co może być minusem przejścia z piekarnika na dużą frytownicę, że znam wszystkie wątpliwości, jakie mają ludzie. Ale naprawdę nie ma żadnych powodów, aby nie zacząć używać frytownicy i uzyskać ten sam smak, bez konieczności zanurzania jedzenia w dużej ilości gorącego oleju. Na koniec jedna pani powiedziała mi: "Założę się, że jest skomplikowana w czyszczeniu i będzie kolejną rzeczą, która nigdy nie będzie używana, bo jest kłopotliwa w czyszczeniu!", jakby odkryła "fatalną wadę" suszarki.

Ale odpowiedź brzmi nie, to nie jest kłopotliwe lub trudne do czyszczenia i aby to udowodnić, oto nasz przewodnik do utrzymania suszarki w czystości i gotowości do użycia w każdej chwili. A co najlepsze, czyści się ją o wiele szybciej i łatwiej niż staromodną frytkownicę!

Przewodnik czyszczenia frytownicy powietrznej

Materiały

  • Soda oczyszczona
  • Ściereczki z mikrofibry lub bawełny
  • Mydło do naczyń
  • Miękka gąbka nieścierna
  • Miękka szczotka lub szczoteczka do zębów

Instrukcje

  1. Odłącz suszarkę i wyjmij patelnię i kosz z wnętrza. Następnie pozostaw ją do ostygnięcia na około 30 minut.
  2. Przetrzyj zewnętrzną część wilgotną szmatką, a następnie miękką gąbką zanurzoną w gorącej wodzie z mydłem wytrzyj wnętrze.
  3. Następnie odwróć urządzenie do góry nogami i użyj miękkiej gąbki do wytarcia chłodnego elementu grzejnego.
  4. Jeśli do jakiejkolwiek części jednostki głównej przykleiła się zaschnięta żywność, można ją łatwo usunąć za pomocą pasty z sody oczyszczonej i wody. Wystarczy pocierać zaschnięte jedzenie gąbką lub miękką szczotką, aż powierzchnia będzie czysta. A następnie dokończyć wycierając ściereczką.
  5. Kosz i patelnia są najczęściej myte w zmywarce, ale jeśli myjesz je ręcznie, wystarczy dać im normalne czyszczenie z ciepłą wodą i mydłem do naczyń oraz miękką gąbką.
  6. W przypadku, gdy coś jest całkowicie przyklejone do kosza lub patelni, można namoczyć je przez 10 minut w gorącej wodzie, a następnie zetrzeć resztki gąbką z mydłem.
  7. Możesz pozostawić wszystkie części do wyschnięcia na powietrzu lub użyć ściereczki do suszenia na każdej części, zanim włożysz patelnię i kosz z powrotem do urządzenia.

Najlepsze wskazówki dotyczące czyszczenia

  1. Wielu użytkowników przysięga na papier pergaminowy lub folię aluminiową, którą można kupić przyciętą do rozmiaru okrągłej patelni. Umieszczasz je w koszu i stanowią one bufor pomiędzy jedzeniem a koszem. Upewnij się jednak, że ma ona otwory, więc nie zakrywasz całego dna kosza, bo w przeciwnym razie gorące powietrze nie będzie w stanie skutecznie cyrkulować.
  2. Jeśli frytownica zachowuje oleisty zapach ostatniej potrawy, możesz pozbyć się go za pomocą cytryny. Umieść trochę soku z cytryny na patelni lub wyciśnij i pozostaw połówkę cytryny w koszu na 20-30 minut. Następnie opłucz je dobrze pod bieżącą wodą, aby usunąć kwaśny sok z cytryny i wysusz jak zwykle.
  3. Możesz również poradzić sobie z palącym zapachem małych kawałków uwięzionego jedzenia, robiąc pastę z sody oczyszczonej i wody, której możesz użyć ze szczoteczką do zębów do wyszorowania wnętrza frytkownicy.

Brak metalowych przyborów kuchennych

  1. Ponieważ bezpieczna, nieprzywierająca powłoka nie jest przeznaczona do użycia z metalowymi narzędziami kuchennymi, nie ulegaj pokusie, aby próbować zeskrobać resztki jedzenia lub tłuszcz z frytkownicy za pomocą jakiegokolwiek metalu. To nieuchronnie uszkodzi nieprzywierającą powierzchnię i uniemożliwi prawidłowe działanie frytkownicy.
  2. Nie należy używać wełny stalowej ani twardych gąbek przeznaczonych do szorowania.
  3. I oczywiście nie należy zanurzać jednostki głównej elektrycznej suszarki do powietrza w wodzie. Jak wszyscy wiemy, woda rujnuje urządzenia elektryczne i należy je zawsze trzymać z dala od siebie.

Jeśli więc wyłączysz, schłodzisz i umyjesz swoją suszarkę po każdym użyciu, zajmie Ci to tylko minutę lub dwie, a będziesz mieć z niej więcej pożytku na dłuższą metę i pyszne gotowanie!